העולם של היום שייך לתינוקות. הם מגגלים על הטלפון ולומדים מהר מאוד.
הצעירים מבצעים הכול ומבינים מעט.
המבוגרים מתקשים בביצוע כי לא כל כך מבינים.
העולם של היום גם טכנולוגי ומטורלל.
אנחנו מכירים את זה ממפגשים בתחומים שונים. העולם טכנולוגי – את זה אין צורך להסביר. למטורלל יש דוגמאות רבות: אין כניסה לסניף דואר גדול ללא קביעת תור באפליקציה, על הנסיעה באוטובוס לא משלמים בשטר כסף או במטבעות, אין פרטיות והשלמנו עם התופעה.
עכשיו הוסיפו לנו "מטבע דיגיטלי מבוזר".
הביטקוין הוא הוותיק בין המטבעות הדיגיטליים המבוזרים – תחילתו ב-2009. מה זה אומר? נעבור על כל מילה בנפרד ואשתדל לעשות כאן סדר.
"מטבע" – אנחנו מכירים את השקל, שנֶקֶל, 5 שקלים וכדומה. הביטקוין לא דומה להם. למה לא? כי הוא "דיגיטלי". למטבע הזה אין צורה פיזית. אין שטר או מטבע של ביטקוין. אם מישהו הראה לכם מטבע זהוב עגול, זה רק צעצוע. הביטקוין הוא מטבע ממוחשב, מעין קובץ, לצורך ההפשטה. לא צריך כספת פיזית כדי לאחסן אותו. הכספת, או הארנק הדיגיטלי, שם נמצאים ה"מטבעות", הם למעשה קובץ תוכנה מוגן בסיסמה.
אם כן "מטבע דיגיטלי" כבר הסברתי, אז למה "מבוזר"? (באנגלית Decentralized). מבוזר כי המטבע הזה לא כפוף למדינה או לבנק מרכזי כלשהו ולמעשה אין לו גוף שליטה. אין מי שקובע את כמות המטבעות ואת שערי החליפין שלהם. אולי נדמה שאין כאן סדר, אך למעשה לא כך הדבר. אני יכול לקנות מטבע כזה במחיר שבו מישהו מעוניין למכור, אם המחיר שנקב מתאים לי. היצע וביקוש בצורה פשוטה.
קניתי מטבע דיגיטלי מבוזר, איפה אני מאחסן אותו? כמו שמאחסנים כל מטבע FIAT (כסף המנוהל חוקית על ידי המדינה ואין לו גיבוי זהב או כל גיבוי אחר. מרבית המטבעות כיום הם כאלו). מובן שהכספים המבוזרים אינם כלולים בהגדרת FIAT, אבל גם אותם מאחסנים בארנק – במקרה זה בארנק דיגיטלי מוגן סיסמה. באופן מעשי הארנק הדיגיטלי הוא אפליקציה, יישום תוכנה.
אני מדמה את אותו ארנק מטבעות וירטואליים לקופת צדקה ממוגנת. מעבר לקונוטציה הלא נחמדה של "צדקה", הרי שאם נמצאת בידי כתובת הארנק – המפתח הציבורי שלו, אני יכול להפקיד לתוכו כסף וכמו כן אני יכול לראות כמה כסף יש בו מהפקדות קודמות. אני לא יכול להוציא כסף בלי המפתח הפרטי של אותה קופה, או במקרה של המטבעות הוירטואליים, סיסמה פרטית ארוכה בת עשרות סימנים שרק אני מכיר.
אפשר להעביר את המטבע מארנק אל ארנק, כלומר מכתובת דיגיטלית אחת אל אחרת, או למעשה מקובץ עם מפתח ציבורי אחד אל אחר, בתנאי שאני מכיר את שתי הכתובות, יש לי מפתח פרטי של אחת מהן ושתי הכתובות פתוחות אל האינטרנט. ללא חיבור לאינטרנט זה לא עובד.
בכל ההתנהלות הזאת נכנס מונח נוסף שאנו שומעים הרבה בהקשרים אלו – הבלוקצ'יין. ההסבר הפשטני ביותר למהותו של הבלוקצ'יין הוא שבלוק זה מהווה דפי חשבון בנק לכלל הפעולות שבוצעו באותם מטבעות דיגיטליים, והוא מחזיק את ההיסטוריה.
איך מייצרים ביטקוין? מכיוון שהמטבעות הדיגיטליים הם לא שטרות כסף מודפסים על נייר, יש כאן פעולת ייצור מסובכת מסוג אחר – שמעתי על פעולת "כרייה", אך לא אפרט במסגרת זו.
מי בארץ מקבל תשלום בביטקוין? עסקים רבים בתחומי עיסוק שונים. ברשת תמצאו רשימות המתעדכנות תמידית.
הצלחתי לבלבל אותך? זה צפוי. ניסיתי לפשט את הדברים, אך יש נושאים ומונחים רבים שלא נגעתי בהם כלל.
מה בנוגע לרגולציה של כל המערכת הזאת? למשל איך ממירים ביטקוין למטבע FIAT? כמה מס חל על המרה כזו? כן, גם המרה בין שני מטבעות דיגיטליים היא אירוע מס! וגם יש רואי חשבון מתמחים בתחום.
מה לעשות אם אבד לי המפתח הפרטי – סיסמת הכניסה אל הארנק שלי?
האם יש האקרים במערכות האלו?
כמה המטבעות האלו יציבים?
ערך הביטקוין נכון למועד כתיבת שורות אלו הוא כמעט 80,000 ש"ח. ערכו כבר היה יותר מכפול, יש עליות וירידות.
האם למכור את הדירה ולרוץ לקנות מטבע דיגיטלי מבוזר?
האם הערך יעלה או ירד? מה הסיכונים?
קצרה היריעה וגדול האינטרנט. מנועי החיפוש והאתרים המתמחים יביאו תשובות רבות. אני בטוח שכל אחד יודע לדרג את בעלי התשובה כדי לבחור את האמינים. בהצלחה!
הערה: המקור נמצא באתר ג'וקופוסט https://jokopost.com/stock/37774/